fredag den 6. januar 2012

Vand i Dalgaardens Have

Det er ingen hemmelighed at det regner meget i Danmark. Rigtig meget lige for tiden (godt, al den nedbør ikke falder som sne!)
I aftes så jeg endnu et indlæg om vand i haven, det var hos Lisbeth i Høneballehaven.
Og så fik jeg lyst til at lave et lille indlæg om vand i Dalgaardens Have. Billederne er (heldigvis) ikke fra i år, men fra vinteren 2010-2011.
Hele græsplænen var totalt oversvømmet. Vandet står ca. ½ meter højt, før det løber over vejen og videre ud på marken.
Problemet hos os opstår, når jorden er frossen så vandet ikke kan trænge ned. Som gårdens navn antyder, ligger vi lavt i terrænnet. De omkringliggende marker skråner ned i vores frugthave, hvorfra vandet løber igennem køkkenhaven, over græsplænen, og når vandet står over ½ meter højt der, løber det over vores nedkørsel/grusvej og videre ned på marken på den anden side (der, hvor vi nu har gravet en sø).

Heldigvis er terrassen høj i forhold til plænen.

Køkkenhaven. Man kan se strømmen fra frugthaven længst væk, og hen mod fotografen.
Fordi det også tidligere har været et problem med megen regn, er der gravet riste med drænrør ned i frugthaven, græsplænen og gårdspladsen. Men når vandet kommer i SÅ massive mængder, som det er tilfældet når vandet ikke kan trænge ned i jorden på markerne omkring os, ja så er det at vi får vand i Dalgaardens Have...

Endnu har vi ikke haft mere vand i haven denne vinter, end man har haft mange andre steder. Men porrerne står i små vandpytter i køkkenhaven, så måske man skulle overveje højbede?

4 kommentarer:

 1. Det ser godt nok voldsomt ud og det på trods af drænrør, æv. Nu var det også ekstremt sidste år, men alligevel. Kan godt forstå, at du overvejer højbede.

  Overlevede græsplænen?

  SvarSlet
 2. Det ser slemt ud - ville da nok overveje højbede. Hvordan ville en f.eks. jordvold kunne afskærme mod vand? Det var måske også en idé?
  Håber på tørvejr nu, for jeres skyld!

  SvarSlet
 3. Susanne: Ja, græsplænen overlevede de 4 gange, den så sådan ud den vinter. Jorden var jo frossen, så vandet trængte ikke ned i plænen. Takket være ristene med rør, var vandet væk indenfor et døgn.

  Bente: Der var en jordvold da vi kom hertil i 2002, nok af samme grund. Da det heldigvis er sjældent, at haven ser sådan ud, tror jeg ikke, vi vil anlægge en jordvold (så ville vandet også hobe sig op i frugthaven, og andehuset svømme væk ;-)

  Men det er sjovt at tænke tilbage på... Overvældende...

  SvarSlet
 4. Hold da op, ja så er det kun en lille dam jeg har i forhold til din oversvømmelse. Det er godt nok voldsomt, men det ser ud til af din tekst, at I har nogenlunde styr på det.
  Det vil sige, at du er glad for, at det endnu ikke har været frostvejr, for du har ret, så har vi et helt andet problem, for så kan vandet jo ikke synke ned.
  Bare man kunne gemme vandet til tørketiderne, men sådan hænger det jo ikke sammen.

  SvarSlet

Tak for dine ord

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...