fredag den 22. juni 2012

De grønne farver

Man taler om den hvide have, det gule bed, og i det forrige indlæg viste jeg et par billeder fra den del af vores have som holdes i de blå/lilla/lyserød/rosa nuancer.
Også grøn er en farve, og en naturlig farve i haven.

Man kan bruge den grønne farve aktivt, ved at lade grønne planter skabe stabilitet i et bed, men også til at binde havens bede sammen indbyrdes. De grønne planter passer til alt, og bruger man den samme plante i to eller flere bede, som evt. ligger i nærheden af hinanden, vil det skabe en naturlig sammenhæng.


Alchemilla mollis
Lodden løvefod, Alchemilla mollis, er en klassiker. Med sartgrønne blade og limefarvede blomster passer den inden overalt! Den selvsår sig, og er meget taknemmelig. Jeg har den rigtig mange steder i haven.

Hosta
 Hosta er ligeledes en plante som de fleste kender. Der findes utroligt mange varianter med hver deres særpræg, og den ene er smukkere end den anden. Jeg kan ikke holde styr på mine hostaer, for de bliver delt og flyttet i én uendelighed, men det klarer de flot, og jeg kan ikke få for mange af dem.


Phlomis russeliana
Løvehale, Phlomis russeliana, har, udover de smukke grønne blade som dækker jorden helt, nogle karakteristiske blomsterstande som står flot hele vinteren.


Euphorbia polycroma
Forårsvortemælk, Euphorbia polycroma, bliver en lille tue af (lime-)grønne og gullige blade. Uundværlig. Ligesom de andre.

4 kommentarer:

 1. De stauder du viser her er nogle af mine ynglingsplanter, sor - som du siger - de kan bruges stort set overalt. Lodden løvefod har sået sig selv et par steder, men den må gerne være meget mere aktiv - dem kan man (næsten) aldrig få for mange af :-)

  SvarSlet
 2. Jeg har nu rigeligt af lodden løvefod, men det grønne kan man ikke undvære i haven,hverken hostaer eller løvefod. Løvehale har jeg først fået i haven i år, der kommer ingen blomster dette år.

  SvarSlet
 3. Jeg har også måttet luse ud i mine - da de er ret så dækkende, så for at redde de små planter, som stod op af, har jeg hevet op og foræret væk. Jeg har også løvefod i en miniudgave og den er knap så vildtvoksende som sin storebror. Løvehale fik jeg sidste år - og det er en spøjs blomst den kommer med, den er jeg glad for!

  SvarSlet
 4. Hvor har du dog ret. Mangler selv en del grønt til både vægge og loft i min have. Det kommer heldigvis med tiden...
  Hilsen Susanne

  SvarSlet

Tak for dine ord

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...